Sponsor Oriflame

Nr sponsora - wpisz 1959750 Zapisz się do zespołu Time to success - do ORIFLAME

Konieczny warunek

Wymagamy ukończenia 16 roku życia oraz zgody rodziców - System Cię odrzuci i zablokuje wpisując wcześniejszy rocznik. Nie wpisuj błędnych danych. To fałszerstwo.



Minerały

Minerały dzielą się na makro- i mikroelementy, w zależności od zapotrzebowania organizmu na te składniki. • Potas, chlor, sód, wapń, fosfor i magnez należą do makroelementów, ponieważ potrzebujemy przyjmować je w relatywnie dużych ilościach (od miligramów do gramów dziennie). • Cynk, żelazo, magnez, miedź, jod i selen należą do grupy mikroelementów, ponieważ dzienne zapotrzebowanie organizmu jest niewielkie (mikrogramy lub miligramy). Wapń Wapń to budulec kości, zębów i tkanek miękkich. Reguluje czynności układu mięśniowego i nerwowego, wydzielanie gruczołów, rozszerzanie i zwężanie naczyń krwionośnych oraz odgrywa istotną rolę w prawidłowym krzepnięciu krwi. Zielone warzywa liściaste (to z nich pochodzi wapń w mleku krowim!), nasiona sezamu, migdały, fasola, owoce i nabiał to najlepsze źródło wapnia. Magnez Magnez jest potrzebny do przeprowadzenia ponad 300 niezbędnych reakcji metabolicznych w organizmie, łącznie z wytwarzaniem energii, przewodzeniem impulsów nerwowych, kurczeniem mięśni oraz utrzymywaniem prawidłowego rytmu serca. Tak jak żelazo sprawia, że krew jest czerwona, tak magnez decyduje o tym, że liście roślin są zielone. Najwięcej tego pierwiastka dostarczają wszystkie rodzaje zielonych warzyw liściastych, jak również orzechy nerkowca, migdały oraz pełne ziarna zbóż. Organizmy mężczyzn wykazują większe zapotrzebowanie na magnez niż organizmy kobiet. Niestety, większość z nas nie przyjmuje zalecanej dziennej dawki, przez co cierpimy na nieznaczny niedobór tego pierwiastka. Są podstawy, by sądzić, że długotrwały niedobór magnezu może doprowadzić do chorób układu krążenia. Selen Selen wchodzi w skład wielu białek, które tworzą ważne enzymy antyoksydacyjne niwelujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Niedobór selenu może przyczynić się do gorszej kondycji serca, niedoczynności tarczycy i osłabienia układu odpornościowego. Główne źródła selenu to płatki zbożowe, orzechy, ziarno, grzyby, rośliny strączkowe i ryby. Cynk Cynk jest niezbędnym składnikiem naszej diety, umożliwiającym prawidłową pracę układu odpornościowego, gojenie ran, rozkład węglowodanów, warunkującym dobry wzrok oraz stan skóry i włosów, a także doskonały zmysł węchu i smaku. Cynk jest zawarty w nasionach sezamu, słonecznika i dyni, orzechach, mięsie, soczewicy, orzeszkach ziemnych, grzybach oraz zielonym groszku. Jod Jod to składnik hormonów tarczycy – trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4), które regulują metabolizm, wzrost, rozwój oraz czynności reprodukcyjne organizmu. Zaburzenia wywołane niedoborem jodu to powiększenie tarczycy i opóźniony rozwój intelektualny. Negatywne skutki niedoboru tego pierwiastka mogą się pogłębić w połączeniu z niedoborem selenu. Do źródeł jodu należą wodorosty, sól jodowana, owoce morza, fasola, ziemniaki, nabiał i jaja. Miedź Miedź jest składnikiem enzymów zaangażowanych w pracę ośrodkowego układu nerwowego, wytwarzanie  energii, budowę tkanki łącznej (tworzenie kolagenu i elastyny występujących w skórze, sercu, naczyniach krwionośnych oraz tkankach kostnych), tworzeniu melaniny i przeciwutleniaczy. Do produktów spożywczych zawierających miedź należą: fasola, orzechy, nasiona, ziarna i grzyby. Żelazo Żelazo wchodzi w skład wielu składników biologicznych żywych organizmów i jest ważnym elementem białek biorących udział w detoksykacji i procesach utleniania. Do przykładowych rodzajów białek zawierających żelazo należą hemoglobina przenosząca tlen oraz mioglobina zawarta w erytrocytach i komórkach mięśniowych. Nieorganicznymi źródłami żelaza są: soczewica, fasola, zielony groszek, zielone warzywa liściaste oraz truskawki. Żelazo organiczne jest z kolei zawarte w mięsie i krwi zwierząt. Chrom Najważniejszą jego funkcją jest pobudzanie trzustki do produkcji insuliny oraz uczestniczenie w przemianie węglowodanów i białek. Kiedy odczuwamy bóle głowy, drażliwość, lęki, zmęczenie, wzrost poziomu cukru i cholesterolu we krwi, to może to być sygnał niedoboru tego pierwiastka. Najbogatszymi źródłami chromu są pełnoziarniste pieczywo, drożdże, zielony groszek, papryka, jabłka, banany i szpinak. Mangan Jest pierwiastkiem śladowym wchodzącym w skład wielu tkanek i enzymów, które biorą udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych, steroidów, w metabolizmie węglowodanów i procesach krzepnięcia krwi. Niedobór manganu powoduje opóźnienia w rozwoju fizycznym, powstawanie wad kośćca, zmniejszenie płodności. Najwięcej manganu zawierają; mało oczyszczone produkty zbożowe, herbata, fasola, groch, szpinak, warzywa liściaste i orzechy. Molibden Jest niezbędnym składnikiem enzymów uczestniczących w wytwarzaniu kwasów DNA i RNA. Bierze udział w metabolizmie tłuszczów i uwalnianiu żelaza z zasobów tkankowych organizmu. Występuje w szkliwie nazębnym i nie jest wykluczone, że zapobiega powstawaniu próchnicy zębów. Typowymi objawami niedoboru molibdenu są wymioty, przyspieszony oddech, bóle głowy czy dezorientacja. To pierwiastek chemiczny, którego źródłami są rośliny strączkowe fasola, groch, soczewica.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dołącz teraz, aby wyglądać świetnie, zarabiać pieniądze i bawić się doskonale!
https://pl.oriflame.com/business-opportunity/become-consultant?potentialSponsor=1959750&fbclid=IwAR0SZ9tnkDiFWILpDu6pS2A6VUFw7FDOybEFaW8k5y35_V7rSitFK1dlAZY&store=1959750

O co chodzi z cashbackiem

https://pl.oriflame.com/?store=gosiawasilewska   15% Cashback „kasa wraca” to rabat naliczany od ceny katalogowej, przekazywany na konto Klu...

Etykiety

Obserwatorzy