Wszyscy marzymy o o zdrowiu naszych bliskich
Jako rodzice pragniemy, by nasze dzieci były szczęśliwe i zdrowe. Chcemy zapewnić im wszystko, co niezbędne do prawidłowego rozwoju.
Wiemy, że dzieci potrzebują odpowiedniego żywienia. Martwimy się, gdy nie chcą jeść owoców, warzyw czy ryb, będących źródłem makro- i mikroelementów, witamin oraz kwasów tłuszczowych omega-3, których wszyscy potrzebujemy codziennie. Witaminy A, C, B6, B12 i D, selen, kwas foliowy, cynk, miedź i żelazo wspomagają nasz układ odpornościowy. Kwasy tłuszczowe omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, narządu wzroku i układu krążenia.
Badania przeprowadzone w Szwecji przez Krajową Agencję Żywności wykazały, że większość dzieci spożywa zaledwie około połowy zalecanej dziennej porcji warzyw i owoców. Tylko jedno dziecko na dziesięcioro zjada rekomendowaną ilość wynoszącą co najmniej 400 gramów dziennie. Większość szwedzkich dzieci spożywa także tylko połowę zalecanej porcji ryb. Takie same dane statystyczne można zaobserwować w większości krajów.
Tymczasem organizm dziecka potrzebuje mikroskładników odżywczych i kwasów tłuszczowych omega-3 m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i rozwoju funkcji poznawczych, w tym zdolności uczenia się. Co więcej, według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) coraz więcej dowodów przemawia za tym, że niektóre witaminy i składniki mineralne odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób przewlekłych mających podłoże dietetyczne, stanowiące we współczesnym świecie jedną z głównych przyczyn zapadalności na różne choroby.
Codziennie podając dzieciom suplementy zawierające multiwitaminy i minerały oraz kwasy omega-3, zyskujemy pewność, że otrzymają mikroskładniki odżywcze i kwasy tłuszczowe, których potrzebują każdego dnia. A co możemy zrobić, by jadły więcej zdrowej żywności w postaci owoców, warzyw i ryb?
Jako mama trójki dzieci mogę podzielić się kilkoma wskazówkami:
- Podaj dzieciom duży talerz warzyw i owoców do chrupania, gdy przyrządzasz obiad.
- Dodawaj ciemnozielone warzywa liściaste, np. szpinak, do koktajli! Aby przygotować pyszny koktajl, zmiksuj banany, jagody, szpinak i chude mleko lub sok. Ciemne owoce jagodowe „ukryją” zielone kawałki. Możesz także przygotować „koktajle w kropki” z malinami i truskawkami.
- Dzieci zazwyczaj wolą gładkie zupy-kremy niż takie zawierające kawałki warzyw. Moje uwielbiają zupy z brokułów, marchewki czy groszku, gdy zmiksuję je w blenderze.
- Niektóre dzieci nie lubią smaku ryb. W takim wypadku używaj ziół i innych przypraw, by ich aromat zamaskował rybi posmak. Czosnek, natka pietruszki, koperek, pomidory, imbir…
Życzę Ci radosnego lata upływającego w zdrowiu!
Elisabet Nordström, PhD
Dietetyczka, Wellness
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dołącz teraz, aby wyglądać świetnie, zarabiać pieniądze i bawić się doskonale!
https://pl.oriflame.com/business-opportunity/become-consultant?potentialSponsor=1959750&fbclid=IwAR0SZ9tnkDiFWILpDu6pS2A6VUFw7FDOybEFaW8k5y35_V7rSitFK1dlAZY&store=1959750