Koktajl proteinowy – wysoka zawartość białka i błonnika!
Koktajl proteinowy Wellness by Oriflame ma oryginalną formułę stworzoną przez profesora Stiga Steena. Podobnie jak koktajle Natural Balance, zawiera on dużo białka pochodzącego z groszku, serwatki i jaj oraz błonnik. Tylko niewiele produktów na rynku dostarcza zarówno protein, jak również błonnika w dużej ilości, dlatego nasz koktajl jest wyjątkowy.
Dlaczego potrzebujemy obu tych składników? Dlaczego profesor Steen połączył je w swojej recepturze? Sprawdźmy!
Białka pełnią wiele różnych funkcji w organizmie. Występują w rozmaitych formach. Zapewne wiesz, że mięśnie składają się z białek, ale czy wiesz także, że stanowią one ważny budulec skóry, włosów i paznokci? Co więcej, hormony, enzymy i przeciwciała chroniące nas przed chorobami również są białkami. Wszystkie te białka składają się z tych samych cegiełek zwanych aminokwasami. Dziewięć z nich, zwanych aminokwasami egzogennymi, musimy czerpać z pożywienia, ponieważ organizm nie potrafi wyprodukować ich samodzielnie.
Czerpanie białek z żywności jest bardzo ważne, ale nie wszystkie ich źródła są równie zdrowe. Powinniśmy wybierać je mądrze.
Jaja, nabiał, mięso, ryby i warzywa strączkowe, jak groszek, fasola i soczewica, zawierają dużo białka. Jednak badania wskazują, że spożywanie czerwonego mięsa i jego przetworów (np. wędlin) zwiększa ryzyko chorób serca, układu krążenia, różnych rodzajów nowotworów, w tym żołądka i jelita grubego (1) oraz cukrzycy typu 2 (2). Tymczasem białko roślinne i pochodzące z jaj zmniejsza ryzyko zachorowania na tę chorobę (3). Według badań Virtanena zastąpienie białkiem roślinnym 1% wartości energetycznej posiłków, czerpanej dotychczas z białka zwierzęcego, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 18% (3).
Oprócz korzyści zdrowotnych białka roślinne mają także zalety z punkty widzenia ekologii. Wyprodukowanie jednego kilograma białka roślinnego, np. pochodzącego z groszku, wymaga zużycia mniejszych ilości wody i energii oraz terenu pod uprawę niż wytworzenie jednego kilograma białka zwierzęcego, np. mięsa.
Zajmijmy się teraz błonnikiem.
Profesor Steen i jego zespół nie zamierzali tworzyć produktu zawierającego wyłącznie białka. Chcieli opracowaćkompletną formułę, zapewniającą pacjentom odżywianie wysokiej jakości, dlatego dodali błonnik pochodzący z trzech źródeł: jabłek, dzikiej róży i buraków cukrowych. Przekonali się, że po ich dodaniu koktajl wspomagał utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi oraz długotrwałego uczucia sytości. Ostatnio naukowcy odkryli związek między błonnikiem a dobroczynnymi bakteriami w jelitach, wpływającymi na układ odpornościowy.
Świat nauki zajął się na poważnie trylionami bakterii żyjących w naszych jelitach i tworzących ich florę bakteryjną, gdy badania wykazały, że typowa dieta mieszkańców Zachodu, obfitująca w tłuszcze i węglowodany oczyszczone, za to uboga w błonnik, prowadzi do drastycznego obniżenia różnorodności tych bakterii, co z kolei zwiększa ryzyko infekcji, chorób zapalnych i autoimmunologicznych (4). Dieta z niską zawartością błonnika powoduje degradację błony śluzowej w jelitach, stanowiącej pierwszą linię obrony przed bakteriami chorobotwórczymi (4).
Podsumowując: Koktajl proteinowy, zawierający duże ilości białka i błonnika ze sprawdzonych źródeł, bez dodatku cukru, ułatwia zwiększenie wartości odżywczej potraw i napojów. Możesz dodawać go do różnych dań w sposób odpowiadający Twoim preferencjom smakowym ze świadomością, że wzbogacasz swoje posiłki o wartościowe białko i błonnik!
Pozdrawiam,
Elisabet Nordström, PhD
Naukowiec i badacz z działu Wellness
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bibliografia
- Yip CSC et al. Podsumowanie: spożycie mięsa a obciążenie dla zdrowia. Eur J Clin Nutr. 2017 Aug 9.
- Aune D et al. Spożycie mięsa a ryzyko cukrzycy typu 2: przegląd i meta-analiza badań kohortowych. Diabetologia.2009;52(11):2277-87.
- Virtanen HEK et al. Spożycie różnych białek roślinnych a ryzyko cukrzycy typu 2 u mężczyzn: badanie czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Br J Nutr. 2017;117(6):882-893.
- Daïen CI et al. Szkodliwy wpływ diety ubogej w węglowody pozytywnie oddziałujące na mikroflorę jelit na homeostazę immunologiczną. Front Immunol. 2017;8:548.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dołącz teraz, aby wyglądać świetnie, zarabiać pieniądze i bawić się doskonale!
https://pl.oriflame.com/business-opportunity/become-consultant?potentialSponsor=1959750&fbclid=IwAR0SZ9tnkDiFWILpDu6pS2A6VUFw7FDOybEFaW8k5y35_V7rSitFK1dlAZY&store=1959750