8 ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH
Pożegnaj stare, powitaj nowe – nawyki! Gotowa na wyzwanie? Skorzystaj ze wskazówek szefa kuchni Igelösa, Matta Pohla, by poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.
Wprowadzenie drobnych zmian do diety może znacząco wpłynąć na stan zdrowia; Matt Pohl wie o tym doskonale. Przeszedł rewolucyjną metamorfozę, gdy zmienił swój sposób odżywiania. Jest żywym dowodem na to, że – koncentrując się na różnych niewielkich zmianach - można wyrobić w sobie nowe, zdrowsze nawyki i utrzymać je przez resztę życia. W tym artykule Matt radzi, w jaki sposób zwiększyć spożycie warzyw i uniknąć klasycznych wpadek dietetycznych.
- POSTAW NA ZIELONERozpoczynanie posiłku od sałatki to świetny sposób na „przemycenie” większej ilości świeżych, różnokolorowych warzyw. Zaspokaja pierwszy głód, więc nie czujesz potrzeby nałożenia sobie ogromnej porcji głównego dania.
- STOSUJ “MODEL TALERZA”Prawidłowo stosowany „model talerza” gwarantuje, że dostarczysz organizmowi właściwych i różnorodnych składników odżywczych. Zacznij od wypełnienia warzywami co najmniej połowy talerza. Pozostała ¼ powinna składać się z pełnych ziaren (np. brązowego ryżu, quinoa), ¼ - ze zdrowego białka (np. ryby, drobiu).
- BĄDŹ KREATYWNAWarzywa nie muszą być nudne. Możesz wprowadzić je do swojej diety na wiele różnych sposobów. Jeśli nie przepadasz za warzywami gotowanymi w wodzie lub na parze, spróbuj dodawać je do zup, zapiekanek, gulaszy.
- ŚWIEŻE CZY MROŻONE?Oba rodzaje! Najlepsze są świeże warzywa, ale zawsze warto mieć zapas mrożonych. Zazwyczaj zbiera się je w szczycie sezonu i od razu zamraża, więc zachowują większość swoich wartości odżywczych.
- GRILLUJ WARZYWA!Wszyscy lubimy dobre potrawy z grilla, ale często są one głównie mięsne i ciężkostrawne. Wiele osób nie wie, że warzywa równie dobrze nadają się do grillowania. Następnym razem połóż na grilla plasterki cukinii, pieczarki, szparagi. Spryskaj je odrobiną oliwy i posyp przyprawami, a szybko przygotujesz zdrową przystawkę!
- ZDROWSZE PRZEKĄSKIZamiast sięgać po słodycze lub chipsy zaserwuj warzywa pokrojone w słupki, gotowe do maczania w zdrowych dipach (świetna opcja na imprezę!). Ogórki, marchewki, selery to jedne z najpopularniejszych propozycji, ale doceń także smak papryki, brokułów czy fasolki szparagowej.
- ZAMIAST ZIEMNIAKÓWLudzie na całym świecie uwielbiają ziemniaki, bo są sycące, smaczne i łatwe do ugotowania. Ale istnieją zdrowsze ich zamienniki, które równie łatwo wprowadzić do swojej diety. W wielu daniach możesz zastąpić je warzywami korzeniowymi, takimi jak marchewki, pasternaki czy bataty.
- PRÓBUJ NOWYCH SMAKÓW
W dzieciństwie przyzwyczajamy się do określonych smaków; często odżywiamy się identycznie przez całe życie. Tymczasem mamy do wyboru zdumiewające bogactwo innych opcji żywieniowych, których dotychczas nie próbowaliśmy. Robiąc zakupy na targu, w warzywniaku lub nawet supermarkecie, rozejrzyj się za nowymi warzywami – może trafią na listę Twoich ulubionych?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dołącz teraz, aby wyglądać świetnie, zarabiać pieniądze i bawić się doskonale!
https://pl.oriflame.com/business-opportunity/become-consultant?potentialSponsor=1959750&fbclid=IwAR0SZ9tnkDiFWILpDu6pS2A6VUFw7FDOybEFaW8k5y35_V7rSitFK1dlAZY&store=1959750